Breaking news: Koopman & Co Zandhaastrofee van vier naar drie onderdelen

Ieder jaar, op vrijdag van de Lentetuin Breezand, wordt de soortenkenniswedstrijd om de Koopman & Co Zandhaastrofee gehouden. Vele cultivars die op de Lentetuin Breezand worden getoond passeren de revue. De deelnemers worden uitgedaagd om de juiste naam bij de juiste cultivar te plaatsen. Echte kenners strijden mee om de absolute hoofdprijs: de Koopman & Co Zandhaastrofee. Hiervoor dient men sinds 2020 niet aan vier maar aan drie van de zes onderdelen mee te doen. Wanneer op meer dan drie onderdelen wordt meegedaan, vallen de slechtste onderdelen automatisch af. Deelnemers die niet aan drie maar aan twee verschillende onderdelen meedoen kunnen de Promo Division prijs winnen.

De wedstrijd

Er kan gestreden worden op zes verschillende onderdelen: tulpen, narcissen, hyacinten, lelies, bijzondere bolgewassen bloeiend en calla’s. Voor velen is het lastig om alle ingewikkelde namen van de diverse cultivars te onthouden. Bij elk onderdeel worden een aantal namen van de cultivars onthuld. In de praktijk ziet dat er als volgt uit: Er worden in totaal 28 verschillende soorten lelies getoond. Bij de eerste 10 soorten lelies krijgt de deelnemer 10 namen. Aan de deelnemer de eer om de juiste naam en lelie te combineren. Bij de volgende 15 soorten lelies moet je als deelnemer de lelienaam op basis van vakkennis kunnen herkennen en noteren. Voor de echte kenners is er een barrage (het kan zijn dat deze lelies niet op de Lentetuin worden geshowd) van 3 soorten lelies toegevoegd. Bij de barrage moeten de deelnemers ook zelf de naam raden en noteren. Bij de overige onderdelen worden circa het volgende aantal namen aan de deelnemers onthuld: -Tulp 80 stuks, -Calla 10 stuks, -Narcissen 15 stuks, -Hyacinten 15 stuks, -Bijzondere bolgewassen bloeiend 15 stuks.

Triocompetitie

Presteer je goed in teamverband en blink je uit in één onderdeel. Doe dan ook mee aan de trio-competitie. Creëer binnen uw bloembollenbedrijf een groep van 3 mensen of formeer 3 enthousiastelingen/vrienden in één groep. Er is een vrije keuze om 3 soorten te kiezen waarvan de kennis het grootst is. Elk groepslid neemt 1 soort voor zijn/haar rekening waarvan hij/zij denkt de beste score neer te zetten in het herkennen van de cultivar. Ga de strijd aan met je collega’s/concurrenten!

Kosteloos

Deelname aan de Zandhaastrofee is geheel kosteloos. Vele sponsoren dragen de bloembollenbranche een warm hart toe en hebben het ook dit jaar weer mogelijk gemaakt om voor de winnaars leuke prijzen in het verschiet te hebben. Er wordt gewerkt met een seniorengroep en een juniorengroep (t/m 20 jaar). De wedstrijd op de vrijdag duurt van 15.00 uur tot 21.00 uur. Voor de winnaars van ieder onderdeel zijn diverse prijzen beschikbaar gesteld. De prijsuitreiking vindt traditiegetrouw plaats op maandag om 19.30 uur, de slotavond van de Lentetuin Breezand. Koopman & Co is sinds het jaar 1998 gekoppeld aan de organisatie als zeer gewaardeerd hoofdsponsor van dit unieke evenement.

Schroom dus niet om mee te doen voor de hoofdprijs nu je nog maar mee hoeft te doen met drie onderdelen en er bij elk onderdeel een aantal namen met soorten is prijsgegeven. U komt een heel eind met beperkte kennis en een creatief brein!

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Laatste uitslagen