Tulpenkeuring

Tulpenkeuring

De tulpenkeuring Breezand is opgericht in 1967 door oud-leerlingen van het LAS. Jacques van den Berg werd gevraagd als 1e jurylid en de keuringswedstrijden konden beginnen. Aan de hand van het oude bestuur en jurylid J. van den Berg is de tulpenkeuring Breezand gestaagd gegroeid door de jaren heen. Het tulpenkeuren genoot steeds meer belangstelling en het deelnemersaantal bleef groeien. Na een kleine recessie eind jaren tachtig en begin jaren negentig heeft het toentertijd nieuwe bestuur leven geblazen in de sport en hobby die tulpenkeuren heet. Aan de hand van dit bestuur is de Tulpenkeuring Breezand uitgegroeid tot het apparaat wat er nu staat. Een enthousiaste groep bestuurs-en juryleden en een grote groep deelnemers die bij elke keuringswedstrijd met z’n allen weer willen strijden voor de felbegeerde Jacques van den Berg Bokaal.

Reglement

De richtlijnen voor het beoordelen van tulpen

Naam van de cultivar:
De schrijfwijze van de naam moet overeenkomstig zijn, met die van de “Classified List and International Register of Tulip Names”. De groepsaanduiding moet eveneens daaruit overgenomen worden. De cultivars en groepen die niet aanwezig zijn in de “Classified List and International Register of Tulip Names” dienen te worden overgenomen van het White-board.

Poot:
Voldoende dik, stevig, recht en gelijk van lengte.
Snijtulp: lengte minimaal 8 cm of langer.
Pottulp: lengte minimaal 2 cm en maximaal 6 cm.
Hollandse pottulp: lengte minimaal 0 en maximaal 3 cm.
De minimum en maximum eisen gelden als voldoende (zes).

Blad:
Opstaand, stevig, niet te smal en niet uitstaand.
Gaaf, onbeschadigd en gezond.
Parkietmutatie op blad wordt niet als minpunt gerekend.
Goede bladkleur.
Voldoende bladhoeveelheid, ook niet teveel.
Niet gedraaid en geknepen.
Amerikaanse pottulp: goed aangekleed met iets uitstaand blad.
Hollandse pottulp: mag iets minder aangekleed zijn.
Trichoderma (bladpunten) maximaal 1 punt aftrek.

Bloem:
Gaafrandig en onbeschadigd, geen krakers (gescheurde bloembodem).
Voldoende (6) bloemblaadjes, over elkaar sluitend (= niet te veel knijpen).
Moet voldoen aan de klassificatie (dubbel-parkiet-leliebloemig-gefranjerd).
Goed op kleur en gezond.
Voldoende groot.
Geen ziektes.
Geen residu.

Algemene Stand:
Goede verhouding tussen poot, blad en bloem.
Bloemen voor 3/4 uit het blad.
Zo gelijk mogelijk.
Absoluut geen nekken.
Juiste stadium (showkwaliteit).
Voldoende zwaar.

Er wordt gekeurd in drie groepen. De Van Lierop Adviesgroep Ereklasse (25 beste gemiddelde keurders van het afgelopen seizoen), groep 2 (18 jaar en ouder) en groep 3 (tot 17 jaar)

Trio-competitie

Bij de trio-competitie is het de bedoeling dat een groep van 3 deelnemers zo min mogelijk strafpunten haalt. Per week wordt de score van het trio bepaald door het strafpuntengemiddelde te berekenen van de drie individuele keurders. Om deel te nemen aan de trio-competitie hoeft er dus niet dubbel gekeurd te worden, je hoeft enkel de naam van het trio te vermelden op je deelnameformulier. Hiervoor is een extra regel opgenomen op het deelnameformulier. Deelname aan meerdere trio’s is niet mogelijk. Er zijn geen regels verbonden aan de triosamenstelling (aantal junioren, senioren of VLAGE-deelnemers). De uitslag van de zesde en laatste reguliere keuring wordt net zoals de individuele keuring niet bekend gemaakt. De soortenkennis (eerste 60 tulpen) telt ook als een keuring mee. Het trio dat over de vijf beste keuringen de minste strafpunten heeft, wint het eindklassement.

Entree

Het meedoen aan de keuringswedstrijden kost slechts € 2,50 per deelname.

Vrijwilligers

Het bestuur van de tulpenkeuring Breezand maakt samen met de vrijwilligers en de juryleden actief mogelijk dat jullie deel kunnen nemen aan het grootse evenement wat tulpenkeuren heet. De vrijwilligers van de tulpenkeuring zijn:

Dhr. Ton van Zanten
Dhr. John Pennings

Juryleden

Het bestuur van de tulpenkeuring Breezand maakt samen met de vrijwilligers en de juryleden actief mogelijk dat jullie deel kunnen nemen aan het grootse evenement wat tulpenkeuren heet. De juryleden zijn: 

Dhr. Peter Klaver
Dhr. Ted Berbee
Dhr. Wil Slijkerman
Dhr. Jeffrey van Woesik

Bestuur

Sem van der Meer (Voorzitter)
Chad Zonneveld (Vicevoorzitter)
Nick van Graven (Penningmeester)
Shirley Kesteloo (Secretaris)
Tijmen Wijnker (PR en Communicatie)

Prijzen

Elke week krijgen de groepswinnaars een taart en de tweede van elke groep een worstenpakket uitgereikt. Naast de taarten en worstenpakketten zijn er tal van grote prijzen te winnen. De prijzen zijn natuurlijk de kroon voor de winnaars van het algemeen klassement. Naast alle roem zijn voor de 1e 2e en 3e plaats in elke groep bekers beschikbaar. Daarnaast krijgt de beste keurder van het totaal, diegene die over het gehele seizoen de minste strafpunten heeft behaald en dus het beste heeft gepresteerd in het afgelopen seizoen de felbegeerde Jacques van den Berg Bokaal. Het is een grote eer om deze bokaal te winnen. Het is immers Jacques van den Berg geweest die heeft geholpen vanaf de start om van de Tulpenkeuring Breezand een goed lopende wedstrijd te maken. Daarnaast staat altijd het verbeteren van de parate kennis van de deelnemers over de tulpengewassen. Naast al deze prijzen worden de beste keurders van het laatste seizoen uitgevaardigd naar het Nederlands Kampioenschap Tulpenkeuring op Keukenhof.

Feestavond

Aan het einde van het tulpenkeuringsseizoen is altijd een feestavond gepland. Dit is een zeer leuke manier om met alle deelnemers het seizoen nog eens te evalueren. Tijdens de feestavond zal een gastspreker iets vertellen over de bloembollensector. Nadat iedereen zijn of haar prijs heeft opgehaald vervolgen we de avond met de traditionele Bingo. Het gehele programma gebeurt onder het genot van een hapje en drankje en wordt door de deelnemers altijd druk bezocht.

Dankwoord

Een speciaal dankwoord gaat uit naar onze sponsoren, de kwekerijen voor het leveren van de bloembollen, de vrijwilligers en alle deelnemers. Jullie maken deze wedstrijd mogelijk! Hier vindt u een overzicht van onze sponsoren.