Nieuws

Tulpenkeurseizoen barst weer los!

BREEZAND – Wil jij in een nostalgische omgeving in Museum Oud Anna Paulowna aan een stukje kennisverrijking doen? De strijd aan gaan met andere deelnemers dan moet je echt mee gaan doen aan deze leuke activiteit waar jij als echte tulpenbeoordelaar cijfers geeft aan potten tulpen. Op vrijdag 12 januari en zaterdag 13 januari zal de eerste keuring van het nieuwe seizoen plaatsvinden. Iedereen is welkom van jong tot oud!

Gedurende zes weekeinden vinden de keuringen plaats. Elke keuring worden er tien potten met tulpen beoordeeld op de poot, blad, bloem en algemene stand. Als tulpenkeurder wil je zo dicht mogelijk bij het oordeel van de jury – bestaande uit Jeffrey van Woesik, Ted Berbée, Frans van Lierop en Wil Slijkerman – komen. Er wordt gestreden in drie categorieën: de Van Dooren Transport Juniorengroep (keurders onder 18 jaar), de Agratechniek Senioren (boven 18) en de Van Lierop Adviesgroep Ereklasse (beste senioren die zich vorig seizoen hebben gekwalificeerd).

Na het succes van de triocompetitie tijdens het 50 jarig jubileum heeft het bestuur dit extra element voortgezet. Samen met twee andere deelnemers denk aan familieleden, vrienden of collega’s wordt er een team gevormd door de teamnaam op het individuele deelnameformulier te vermelden. Met zijn drieën strijden jullie tegen andere teams. Per week wordt de score van het trio bepaald door het strafpuntengemiddelde te berekenen van de drie individuele keurders. Het team dat over de vijf beste keuringen de minste strafpunten heeft, wint de triocompetitie.

Eind december zijn door de bestuursleden bossen tulpen uitgedeeld aan de sponsors om hun te bedanken voor het mede mogelijk maken van het tulpenkeurevenement. Vrijwilligers Ton van Zanten en John Pennings hebben van de zomer de bollen opgehaald bij de kwekers. De bollen worden momenteel tot bloei gebracht bij de Proeftuin in Zwaagdijk. Ieder weekeinden zullen Ton en John de potten naar Breezand brengen zodat deze gekeurd kunnen worden.

Voor Thijs van den Berg is het zijn laatste jaar in het bestuur. Hij vervulde de taak van voorzitter en zal dit overdragen aan Mark Teeuwen. Mark zal zijn bestuurstaken van vice-voorzitter overdragen aan nieuw bestuurslid Max van der Vlught. Nick van der Wereld, Jari Conijn en Ruby Kesteloo vullen het bestuur nog aan.  

Deelname aan de wedstrijden kost senioren € 1,50 en junioren slechts €1,-. Winst wordt beloond met een overheerlijke slagroomtaart of worstenpakket. Daarnaast wordt er elke week een pot tulpen verloot onder de deelnemers. Op vrijdagavond 12 januari om 19:00 uur zal een van de juryleden aanwezig zijn op de keuring om uitleg te geven en onervaren keurders op weg te helpen. Het Museum Oud Anna Paulowna, gevestigd aan Zandvaart 5, is voor het keuren geopend op vrijdagen van 16:00 tot 21:00 uur. Zaterdags kunnen keurders terecht van 9:00 tot 15:30 uur.

Het seizoen wordt op vrijdagavond 9 maart afgesloten met de prijsuitreiking op de feestavond. Meer informatie over de tulpenkeuring vind je op www.tulpenkeuring.nl. Volg de Tulpenkeuring ook via Facebook en Instagram om op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en uitslagen.

Op de foto het bestuur van Tulpenkeuring Breezand, vanaf links: Mark Teeuwen, Ruby Kesteloo, Thijs van den Berg, Nick van der Wereld, Jari Conijn en Max van der Vlugt.