Nieuws

De Jacques van den Berg Bokaal

Bij de Tulpenkeuring doet iedereen zijn uiterste best om tot een goede score te komen. Wekelijks wordt er om taarten en worstenpakketten gestreden. De persoon die over zijn of haar vijf beste keuringen de minste strafpunten heeft, zal de hoofprijs in ontvangst mogen nemen: de “Jacques van den Berg Bokaal”. Maar wie was Jacques van den Berg eigenlijk?

Jacobus Hendricus (beter bekend als Jacques) van den Berg wordt herinnerd als een zeer vakbekwame “hybridiseur” die veel inzet heeft vertoond in de tulpencultuur van Nederland.

Van 1957 tot 1967 is hij voorzitter geweest van de Huisbroeitentoonstelling, de voorloper van de Lentetuin. Bij de Huisbroeitentoonstelling stelde verschillende kwekers hun eigen huis open voor andere deelnemers, waar tulpen gekoeld werden in de douchecel, toilet, keuken, slaapkamers en overal waar het koud was. In de huiskamer werden de tulpen gebroeid omdat dit de enige plek was waar een kachel stond. Elke huiskamer van de deelnemers puilde uit van de tulpen.

Jacques was medeoprichter en jarenlang voorzitter van het veredelingsbedrijf Vertuco. Een samenwerkingsbedrijf van vijf kwekers die zich bezig houdt met het kruisen van oude en nieuwe soorten tulpen. Enkele voorbeelden van tulpenrassen die uit zijn tijd zijn voortgekomen zijn Huis ten Bosch, Horizon, Foxtrot, Freeman, Davenport en Saigon.

Naast deze activiteiten was hij her-oprichter van broeiproevenbedrijf Van den Hoek (winnaar van de eerste “Tuinbouwondernemersprijs”), commissielid van Nomenclatuur van tulpen die zich bezighoud met de naamgeving van tulpen, jarenlang lid en voorzitter van de commissie van de Poldertuin, jurylid van het eerste uur bij de Tulpenkeuring Breezand wat hij dertig jaar heeft gedaan, bloembollenkweker en eigenaar van het hedendaagse Boltha B.V en vele andere vak gerelateerde en maatschappelijke functies.

Zijn inzet bleef niet onopgemerkt bij anderen. Hij heeft in 1994 dan ook een Koninklijke onderscheiding verdiend. Bij de Tulpenkeuring zijn wij trots dat onze hoofdprijs vernoemd is naar deze “tulpenman”.

Wie zal er in het seizoen tulpenkeuren 2018 zo min mogelijk strafpunten scoren, bij de totaal 6 keuringen en de soortenkennis? Hier doen we het allemaal voor! Op vrijdag 9 maart 2018 wordt de eindwinnaar van het seizoen 2018 bekend gemaakt, en zal hij of zij naar huis gaan met deze felbegeerde bokaal.

De Jaques van den Berg Bokaal is beschikbaar gesteld door mevrouw van den Berg – Onderwater en Boltha B.V.

 Jacques vd Berg